Aki Moilasen haastattelu

Aki Moilanen – kuva Jussi Eskola

Nappasimme tuoretta Pallokissojen liigavalmentajaa Aki Moilasta hihasta ja utelimme häneltä hiukan taustoja ennen Pallokissoihin siirtymistä ja joukkueen kuulumisia.

Kerro hiukan omaa taustaasi ja perhesuhteita

Olen asunut pääkaupunkiseudulla Helsingissä ja Vantaalla koko ikäni aina elokuuhun asti. Päätimme perheen kanssa myydä asuntomme Vantaalta ja muuttaa Kuopioon, josta olimme saaneet vuokraoikeuden kaupungin tontista. Nyt tontille on rakenteilla Design-talon omakotitalo, johon muuttavat perheeseen kuuluvat vaimo Minna, tytär Ella sekä Bella koira. Vanhempi tytär Oona jäi asumaan pääkaupunkiseudulle.

Jalkapalloa olen pelannut junioreista miesten edustusjoukkueeseen Puistolan Urheilijoissa, Pohjois-Helsingissä. PuiU:n miehet pelasivat silloin 4-divaria. Edustin myös Koivukylän palloseuraa 3-divarissa.

Valmentajana aloitin PuiU:n juniorimaalivahtien kanssa ja vuonna 1999 pääsin naisten SM-sarjan FC Puistolan maalivahtivalmentajaksi. Siitä eteenpäin toimin maalivahtivalmentajana sekä päävalmentajana naistenliiga/SM-sarjan seuroissa FC Espoossa ja Tikkurilan palloseurassa aina vuoteen 2008 asti.

Helsingin piirin maalivahtivalmennukset alkoivat varmaankin vuonna 2000 ja pian pääsin myös tyttöjen nuorisomaajoukkueiden maalivahtivalmentajaksi. Vuonna 2005 syksyllä pääsin naisten A-maajoukkueen maalivahtivalmentajaksi. Se pesti kesti aina vuoteen 2013 EM-kisoihin asti.

Näiden vuosien aikana sain olla mukana 97 naisten maaottelussa ja kahdesti EM-lopputurnauksessa, kotikisoissa 2009 ja Ruotsissa 2013. Nyt toimin Pallokissojen edusjoukkueen päävalmentajan tehtävän lisäksi myös TU19 joukkueen maalivahtivalmentajana.

Ketkä pelaajat/valmentajat on jääneet mieleen niin maajoukkue kuin seura valmentajana ja miksi?

Moni pelaaja on jäänyt vuosien varrella mieleen. Nostoina nykyinen maajoukkuehyökkääjä Linda Sällström, jonka maaleista sain nauttia TiPS:ssä ja maajoukkueessa. Maalivahtien Minna Meriluoto ja Tinja-Riikka Korpelan kanssa tehty yhteistyö on ollut myös mieleen painuvaa. Paljon onnistumisia sekä isona asiana se kuinka näin heidän kasvun ja kehityksen vuosien varrella ja edelleen. Pelaajia, jotka jääneet mieleen, voisin luetella erittäin monia, mutta tuossa nykypelaajista hyvät esimerkit.

Valmentajista Mikael Käld, Ari Murtonen, Andrée Jeglerts, Marko Saloranta, Marianne Miettinen ovat valmentajia, joilta kaikilta olen oppinut paljon.

Olette nyt asettuneet Kuopioon.  Millä tavalla sinut on otettu Kuopiossa ja Pallokissoissa vastaan ?

Muutto Kuopioon ja työskentely Pallokissoissa on sujunut hienosti ja helposti. Vastaanotto on ollut hieno. Ihmiset ovat valmiita auttamaan asiassa kuin asiassa.

Kuinka monta harjoitustapahtumaa on joukkueella takana, miltä joukkueen kanssa toimiminen tuntuu.

Harjoitustapahtumia ehdimme pitää ennen joulutaukoa 29 kpl ja niistä neljässä pelasimme B-tyttöjä vastaan ja kerran SiPS B-poikia vastaan. Näistä tapahtumista olen saanut kyllä hyvän käsityksen joukkueen tilasta ja pelaajien taidoista. Sairastuvalta tulee tosin vielä uusia pelaajia, joita en ole harjoituksissa nähnyt.

Myös uusia tulijoita on vielä tulossa joukkueeseen. Toiminen joukkueen kanssa on sujunut luontevasti.

Mikä erityisesti kiinnittää huomiota joukkueessa, mitkä ovat mielestäsi joukkueen vahvuudet?

Joukkueesta löytyy riittävä määrä kokemusta, nuoruutta ja erityyppisiä pelaajia, jonka koen vahvuudeksi. Myös toimintakulttuuri joukkueessa ja koko seurassa ylipäätään on ehdoton vahvuus.

Kun valmentaja vaihtuu, usein tulee myös muutoksia harjoitteluun ja painotukset hiukan muuttuvat.  Mitä uutta tuot joukkueen harjoitteluun?  Ja mitä vanhaa pidät jatkossakin?

Harjoittelun rytmitys on ollut hyvä ja fyysinen valmennus Pallokissoissa on korkealla tasolla. Sain onneksi taustaryhmään myös viime vuonna mukana olleen Jarmo Jääskeläisen. Hänen ammattiosaaminen ansiosta uskon harjoittelun kuormituksen ja levon määrän pysyvän pelaajilla oikealla tasolla.

Mitä uutta tuon tai olen tuonut joukkueen harjoitteluun? Sitä pitäisi kysyä varmaan pelaajilta. Peliryhmitys ja ajatus pelistä varmaan on hieman eri viime vuodesta. Tammikuun 8. päivä pelaamme Kuopio-hallissa Naisten liigaan noussutta JyPK vastaan. Silloin on mahdollisuus saada käsitystä tulevasta pelitavasta, jos onnistumme sitä noudattamaan.

Joukkue tulee muuttumaan aika paljon, onko lähtijät tulleet yllätyksenä ja onko taustalla joku yksittäinen syy?

Muutoksia on tullut. Yksi selitys on koulu ja työpaikka toiselta paikkakunnalta. Ja osittain normaali vaihtuvuus ja halu kokeilla siipiä muualla. Muut syyt? En osaa sanoa. Tärkeintä on, että teemme resurssien puitteissa kaiken mahdollisen niiden pelaajien eteen, jotka haluavat edustaa Pallokissoja.

Lopuksi vielä viikon nopeat kysymykset

Onko joukkueen rosteri valmis vai voidaanko odottaa vielä pelaajauutisia?

Pelaajauutisia on kyllä vielä tosiaan luvassa.

Onko sinulle muodostunut käsitys millä vahvuuksilla joukkue tulee tulevalla kaudella pärjäämään?

Kyllä käsitys on selkeä.

Miten joukkueen taustat, alkaako ne olemaan kunnossa?

Taustaryhmä on hyvällä mallilla. Toivoisin Jarmo Rönkön lisäksi vielä yhden apuvalmentajan, sillä tulen olemaan keväällä jonkin verran TU19 maajoukkueen ja valmennuskurssin takia poissa.

Akin terveiset joukkueen kannattajille ja seuraajille.

Oikein hyvää ja menestyksekästä Uutta Vuotta! Toivottavasti tulette kannustamaan joukkuetta peleihin !

 

Pallokissojen liigajoukkueella on reilu 15 pelaajasopimusta ja uusia sopimusuutisia odotellaan lähipäiville. Joukkueen harjoitusottelut jatkuvat muutaman viikon päästä ja liiga on ennakkohuhujen mukaan alkamassa jo maaliskuussa.